Slimme koelkast: techniek schiet nog tekort

Hoe slim is de slimme koelkast?

Er zijn al diverse fabrikanten geweest die een soort van slimme koelkast hebben geïntroduceerd. De eerste stammen al uit de negentiger jaren. Tot nog toe is de slimme koelkast techniek echter ontoereikend gebleken om echt te kunnen spreken van slimme koelkasten. Zelfs de meest geavanceerde slimme koelkasten zijn op dit moment weinig meer dan een traditionele koelkast voorzien van wat toeters en bellen zoals een barcode scanner of een touch-screen op de deur. Het is dan ook niet vreemd dat er bij het grote publiek nog maar weinig interesse is voor slimme koelkasten.

De geschiedenis van slimme koelkasten is er een van techniek zonder gemak en praktische bruikbaarheid.

Wat moet een slimme koelkast kunnen?

Het gaat er bij slimme koelkasten met name om dat ze:

  • alles monitoren wat er in en uit gaat en dus weten wat er in de koelkast zit
  • kunnen waarschuwen als iets (bijna) op is
  • kunnen waarschuwen als de uiterste houdbaarheidsdatum nadert

Alle andere mogelijkheden zoals communicatie met de gebruiker, ingrediënten voor recepten geven, zelf boodschappen bestellen etc. zijn afhankelijk van deze mogelijkheden.

Voedselherkenning is het grote obstakel

Hét probleem is dat het voor de slimme koelkast technisch nog niet mogelijk is om zelfstandig te registreren wat er in en uit gaat, laat staan wat de houdbaarheid is en hoeveel van een product nog in een pak of pot zit. Dat betekent in de praktijk dat het hebben van een een “slimme” koelkast de consument eerder meer werk bezorgt dan dat hij hem het leven makkelijker maakt. Immers de gebruiker zal dan zelf van alles moeten gaan registreren.

Op dit moment lijkt alleen het gebruik van RFID-tags op levensmiddelen er voor te kunnen zorgen dat het meeste wat de koelkast in en uit gaat door de koelkast zelf kan worden geregistreerd. Maar zover is het nog niet, en het is nog maar de vraag of dit op korte of middellange termijn haalbaar is. Alleen al de kosten van de huidige RFID-chips vormen een behoorlijk obstakel.

Wetenschappers en een aantal koelkast fabrikanten realiseren zich dat het nog lang kan duren voordat ieder voedingsmiddel van een registratie-tag is voorzien, en zijn druk bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van alternatieven die het mogelijk maken dat de koelkast slimmer wordt in het registeren van voedsel.

Een andere ontwikkeling, die je ook als een afleidingsmanoeuvre zou kunnen beschouwen, is het herdefiniëren van het begrip slimme koelkast waarbij de focus wordt gelegd op het presenteren, raadplegen en delen van informatie via een (touch) lcd-scherm op de deur van de koelkast. De gedachte is dan dat de koelkast vaak op een centrale plek in de keuken staat en de deuren al heel lang volgeplakt zijn met roosters, planningen, telefoonlijsten, boodschappenlijstjes e.d.